Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 19 банків розглядатимуться у судах цього тижня

16.05.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 19 банків, а саме до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема:

  • 16 травня 2023 р. Дніпровський районний суд міста Києва продовжить розгляд позову ПАТ "Український професійний банк" у межах кримінального провадження №22018000000000349 за одним із епізодів виведення коштів з цього банку на суму 226,2 млн грн, звинуваченим у якому виступає колишній в. о. голови правління Банку (справа № 755/5295/19). Встановлено, що активи виводились з банку через низку схем як-от: через іноземний банк, схемне кредитування пов’язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах та придбання «сміттєвих» цінних паперів, емітованих пов’язаними особами.
  • 17 травня 2023 р. Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду гарантування вкладів на 5,57 млрд грн у межах кримінального провадження проти колишнього Голови правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22). Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній, пов’язаних з власником «РЕАЛ БАНКУ». За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів були оголошені в міжнародний розшук.

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення коштів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків та державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.