Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 12 банків розглядатимуться у судах цього тижня

25.04.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 12 банків, а саме до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема, 26 квітня Господарський суд міста Києва продовжить підготовче судове засідання за позовом Фонду проти власника ПАТ «БАНК «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго на 46  млрд грн (справа 910/268/23).

27 квітня Північний апеляційний господарський суд розгляне скаргу Фонду за позовом проти пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» (справа №910/11028/20). Як повідомлялось раніше, під час виведення банку з ринку було виявлено, що перед визнання банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій з виведення коштів, зокрема: виведення кредитного портфелю з банку шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Крім того, 27 квітня Дніпровський районний суд міста Києва продовжить розгляд позову ПАТ "Український професійний банк" у межах кримінального провадження №22018000000000349 за одним з епізодів виведення коштів з цього банку на суму 226,2 млн грн, звинуваченим у якому виступає колишній в. о. голови правління Банку О. Каргаполов (справа № 755/5295/19). Розгляд перебуває на стадії допиту свідків.

Загалом під час здійснення виведення ПАТ «Український професійний банк» (УПБ) з ринку Фондом гарантування вкладів встановлено, що активи виводились через низку схем. Зокрема, через іноземний банк, схемне кредитування пов’язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах та придбання «сміттєвих» цінних паперів, емітованих пов’язаними особами.

Як наслідок, 99,5% активів Банку – негативно класифіковані. Станом на 01.04.2023 р. Фонд виплатив вкладникам ПАТ "Український професійний банк" 645,7 млн грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів Банку складає 1,1 млрд грн, з них задоволено вимоги лише на 35,44 млн грн через відсутність реальних коштів у банку на момент визнання його неплатоспроможним.

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення коштів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків та погашення заборгованості Фонду перед державою за позиками, що були надані у 2014-16 рр для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.