Людям з порушення зору Звичайна версія

Як активи «Українського професійного банку» зменшились з 1,4 млрд грн до 180 млн грн, розповіла в прямому ефірі директор департаменту розслідування протиправних діянь Фонду Катерина Мисник

28.02.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ 

Після визнання неплатоспроможним ПАТ «УПБ» у травні 2015 року тимчасовою адміністрацією виявлено, що замість заявлених на балансі 1,4 млрд грн активів, фактично їх є у наявності менше 180 млн грн. При цьому, загальна сума заявлених кредиторських вимог перевищує 1,1 млрд грн.

Як повідомила в ефірі радіо Катерина Мисник, гроші з ПАТ «УПБ» виводились за допомогою практично всього спектру схем, як-от кредитування пов’язаних компаній, виведення заставного майна, продаж за заниженими цінами високоліквідної нерухомості, «сміттєві» цінні папери тощо. За всіма ознаками ПАТ «УПБ» був «кишеньковим» банком, що обслуговував компанії, підконтрольні його фактичному власникові А.І. Юркевичу – голові ради директорів компанії «Мілкіленд-Україна». Практично увесь кредитний портфель банку являв собою кредити, видані підконтрольним юридичним особам, зокрема ВАТ «Український інвестиційно-фінансовий альянс», ВАТ «Єврофінанс», компанії «Ланекс», Інк.» (Lanex, Inc.), і позики ці, вочевидь, завідомо не були розраховані на повернення.

Наприклад, встановлено, що банк готівкою видав кредит у сумі понад 13,04 млн грн фізичній особі, пов’язаній з його керівництвом і власниками. Цей позичальник отримував кошти через касу банку щодня по 150 тис грн, а «погашення» заборгованості відбувалось шляхом внутрішніх операцій уже в період фінансової кризи банку – через переведення коштів з поточних рахунків ПАТ «УПБ» без фактичного залучення в банк реальних грошей.

У подібний спосіб – через внутрішні банківські операції без фактичного надходження коштів – за 5 днів до запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «УПБ» відбулось «згортання» кредитів фізичних осіб на 56,7 млн грн. Тобто позики, які мали забезпечення, погашались за рахунок коштів, переведених з депозитів у цьому ж банку, а банк, відповідно, втрачав ліквідне заставне майно за цими кредитами.

Виводились гроші з банку і за допомогою іншої популярної схеми – через іноземний банк. Зокрема, 10 млн доларів США були виведені з ПАТ «УПБ» через BANK FRICK&CO.AG (Ліхтенштейн). Схема була реалізована таким чином: на 30.06.2015 заборгованість за кредитами пов’язаних осіб банку «УПБ» складала  596,5 млн грн. В заставу за цими кредитами було передано майнові права за депозитом ТОВ «ЛОГО СФЕРА» в ПАТ «УПБ» в розмірі 10 млн дол США. З огляду на відсутність у банку «живих» грошей, між ТОВ «ЛОГО СФЕРА» и ПАТ «УПБ» були підписані документи, за якими ТОВ «ЛОГО СФЕРА» фактично отримувало право розпоряджатися грошима ПАТ «УПБ» на кореспондентських рахунках в BANK FRICK&CO.AG. Абсурдність ситуації полягає в тому, що право на розпорядження грошима ПАТ «УПБ» на коррахунку в BANK FRICK&CO.AG було дано «в обмін» на те, що ТОВ «ЛОГО СФЕРА» не вимагатиме від ПАТ «УПБ» повернення депозиту. У підсумку, 10 млн дол США ПАТ «УПБ» на коррахунку в BANK FRICK&CO.AG було списано на користь компанії-нерезидента.

Внаслідок реалізації цих та інших схем оціночна вартість активів ПАТ «УПБ» виявилась майже у 78 разів нижчою за балансову.

Довідково: Станом на 01.02.2019 Фонд виплатив вкладникам ПАТ «УПБ» 639,12 млн грн, що становить 98,6% від суми, нарахованої до виплати за гарантованими вкладами.